ŞEKER ; FAYDA ve ZARARLARI NELERDİR ?


ŞEKER;  Dünya’da Covid 19 salgını nedeniyle şeker üretimi azaldı !

Şeker üretimi 2021 yılı için geçen yıla oranla 2 milyon tonun üzerinde azalmıştır.

Buna istinaden dünyada şeker tüketimi geçen yıla göre 3 bin  tondan fazla tüketilmiştir.

Bildiniz gibi şeker üretimi pancar  (şeker pancarı)’dan üretilmektedir, ayrıca kamış şekeri vardır bazı ülkeler gibi Türkiye de pancar şekerinden üretim yapmaktadır. 

En çok şeker üretimi yapan ülkeler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.


Kaynak: ISO Ouarterly Market Outlook, Feb. 2021

Tabloda gördüğünüz gibi şeker üretimi olarak başı Brezilya çekmektedir.

Şeker tüketimi coğrafi tablosu da aşağıda gösterilmektedir.

Kaynak: ISO Ouarterly Market Outlook, Feb. 2021

Son verilere göre pandemi sebebiyle tekrar rapor çıkartılmış ve sonuçlar aşağıdaki tabloya yansıtılmış 

Kaynak: ISO Ouarterly Market Outlook, Feb. 2021

Evet dünyadaki şeker piyasasını kısaca analiz ettik, fakat bu şu gerçeği hiçbir zaman değiştirmez, şekerin vücudumuz için faydasından çok zararının olması.

Yazımın ilerleyen bölümlerinde zararları nelerdir konusunu okuyacaksınız.

Şeker tüketiminin sağlık açısından zararlı olduğunu doktorlar ve uzmanlar hep uyarırlar. Bu uyarılara rağmen dünyada şeker üretimine yukarıdaki tabloya bakıldığı zaman gerçekler ortaya çıkıyor.

Şeker Sağlığımız açısından kötüyse neden şeker tüketiyoruz? Neden hayatımızı riske atıyoruz? Neden bilerek hastalıklara davetiye çıkartıyoruz? O kadar çok fazla zararları olmasına rağmen biz neden şekerden vaz geçemiyoruz.

Şekerin zararları başta bağışıklık sistemini ele geçiriyor ve bizleri gelebilecek her türlü hastalıklara karşı savunmasız bırakıyor.

Şekerin verdiği zararlar ?

Dikkatsizlik sorunları başlatıyor,

Kolon Kanserine,

Diş çürümesine sebep oluyor,

Astım,

Apandist,

Kireçlenme,

Cilt Kurumalarına,

Yaşlanma,

Saçlarda beyazlamayı,

Varis oluşmasını,

Kabızlık yaptırması,

Mantar hastalığı oluşmasını,

Göz ve göz damarlarının bozulmasına,

Kan basıncının artması,

Katarak oluşumuna sebep oluyor,

Yani o kadar çok vücudumuza zararı var saylamak bitmez,

Neden zararı bu kadar yüksek olan şekeri hayatımızdan çıkaramıyoruz.

Sebebi basit çünkü şeker zaten hayatımızın içinde, bugün ne yesek veya ne içsek içinde mutlaka tatlandırıcı vardır.

Çaya şeker,

Kahveye şeker,

Sütlüye şeker,

Tatlıya şeker,

Yani kısaca yemek veya içmek için ne alsak muhakkak İçinde şeker vardır bundan kaçışımız yoktur.

Şekeri nasıl azaltırız; Şekersiz diyet bitkisel organik olan Gıdaları seçeceğiz, su tüketimini fazla yapacağız. Bilim adamlarından biri şeker için zehir olduğunu söylemiş, bunun takdirini size bırakıyorum. Gerçekten doğrumu söylüyor dersiniz sonuçta tüm dünya şeker tüketiyor.

Fark ettiyseniz bu yazımda şekerin önce zararlarını yazmaya başladım çünkü gerçekten ben dahi birçok kişi şekeri tüketiyoruz bunu bilerek ve isteyerek yapıyoruz, ileri yaşlarda başımıza gelecek olan hastalıklara rağmen kendimizi yavaş yavaş zehirliyoruz.

Şekeri kullanım miktarını azaltarak kademeli olarak bırakmak mümkün misal olarak çay veya kahveye şeker atarız her gün bir miktar azaltırsak vücudumuz ve damak tadımız belli bir süre sonra buna alışacak, evet sıkıntı çekeceğiz tadı kötü gelecek fakat en fazla iki üç haftada içinde gerçek çay gerçek kahvenin tadını alacağız.  

Şekerin faydaları nelerdir ?

Şekerin zararları var bunu biliyoruz fakat şekerin faydaları’ da var   bakalım faydaları nelermiş. 

Bildiğiniz üzere şekerin insanda yediği zaman verdiği mutluluk bambaşka oluyor şekerli bir çikolata, baklava, lokum, sütlü tatlılar ve daha nice tatlı çeşitlerini yediğimizde kendimizden geçiyor bizi sakinleştiriyor bambaşka alemlere götürüyor hissiyatı veriyor.

Bayanlar özellikle ileri yaştaki bayanlar daha iyi bilir şekeri ağda kıvamına getirip kullanıyorlardı.

Cilt maskesi yapıp siyah notalara ve akneleri yok ettiğini biliyoruz.  

Yapılan araştırmada kin ve nefret duygusu olan insanların şeker ve şekerli ürünleri yedikten sonra kin ve nefret duygusunun azaldığı gözlemlenmiş.

Kahvenin bayatlamamasını sağlıyor.

Meyve ve sebzeleri şekerli bulamaçla yapıldığında tazeliğini koruyor.

Tatlı sevenler için şekeri her yerde kullanıp mutlu oluyorlar.

Esmer şekerin normal beyaz şekerden daha sağlıklı olduğunu vitamin ve minerallerin beyaz şekerde olmadığından daha fazla olduğunu söyleye bilirim.

Acizane fikrim bizler esmer şekere başlasak zararın neresinden dönersek kâr olacağını söyleye bilirim.

Dikkat ; Doktorunuza danışmadan Hiç bir bitkisel ürünleri kendi kafanıza göre kullanmayın size zararı dokuna bilir.

Okuyucunun Dikkatine

******************************

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.