Salep'in Dağ Orkidesiyle İlişkisi Nedir !

* Dağ orkidesi çiçekten öte bir bitkidir!

* Bir çoğumuz orkide çiçeğinin kıymetini değerini güzelliğini biliriz (misal olarak) 
Mesela bir kız arkadaşınıza orkide çiceği hediye ederseniz

Kız arkadaşınızın davranışlarına iyi bakın ondaki değişimleri gözlemleyin gözlerine bakın nasıl
parlıyor göz bebekleri gülüyor ona sevinç veriyor izleyin görün.

* Bu kadar insanı dıştan etkileyen bir çiçeğin tabi ki faydaları da etkili olacaktır birde onları dağdan toplayan kişilere sormalı ne kadar zor şartlarda doğal olarak toplanıyor.

* Sizlere şunu' da ifade etmeliyim doğadan toplanan orkide çiçeğiyle çiçekçi' de satılan orkide çiçeğinin farkları pek tabi vardır. 

* Bu farkın en büyüğü ise doğadan toplanan orkidenin yumruları kullanılmakta yani kökünde bulunan küçük soğancıklar toplanmaktadır.

* Peki bu yumrular ne işe yarıyor!
Dağ orkidelerinin kökünde bulunan küçük yumrular salep üretimi için bulunan tek kaynaktır. Bu sebepten çok değerli ve kıymetlidir.  

* Orkide çiçeklerinin köklerinde bulunan yumrular, bir takım işlemden geçirilip bizlerin evlerine salep ve dondurma olarak geliyor.

* Kısaca orkide ve salep' in özeti budur.
Bunu biraz daha açacak olursak.
Orkide çiçekleri hoş görünümü güzel kokularıyla adeta bizleri büyüler, normal süs bitkileri olan orkidelerde bu yumrular olmaz. Olsa bile salep olarak iyi bir verim vermez.

* Fakat doğal ortamda dağlarda yetişen ve nadir bölgelerde olan orkideler için bunu söyleyemeyiz, tam aradığımız ve istediğimiz doğal organik salep' i bu doğal orkideler' de bula biliriz.

* Her yıl zamanı geldiğinde toplamak için ormana, dere kenarlarına, çalı yanlarına ve bulana bildiği  her yere bakıp teker teker toplar bu işi kendine görev azleden kişiler.

* Toplaması o kadar zordur ve narindir.
Orkide çiçeğine ve filize zarar vermeden yerinden bir kürek yardımıyla söküp, kökünde bulunan yumruları çiceğe zarar vermeden alırlar, bu yumrular bir tanesi kendi öz yumrusu,diğeri veya diğerleri üzerinden kopartılacak yumrulardır.

* Bu yumruları kopartıp,eski kendi yumrusu olan orkideyi tekrar gelecek seneye yumru yapması için yerine dikiyorlar.

* Sebebi şudur orkideler salep tüketimi sebebiyle yok olma safhasına gelmiş durumdadır, bilinçli tüketiciler olarak böyle durumlarda lütfen sadece bu yumrular yüzünden köklenen ve atılan orkideler şu anda yok olma durumdadır gelecek nesiller adına doğal salep ve dondurma tüketilmesi için bu konuda bilinçlenelim.

* Toplanan bu yumruları daha sonra doğal olarak işlemek üzere (genelde bu toplama işini bilinçli köylüler yapıyor) evlerine götürüp iyice yıkıyorlar,kimi suyla yıkarken kimi'de ayranla kaynatarak hem bozulmamasını hemde beyazlaşmasını sağlıyor.

* Daha sonra bu yumrular kurutularak toz haline getirilip salep oluyorlar.

*Salep  dondurma yapımın' da ham madde olarak kullanılmaktadır.

* O kadar değerlidir' ki fiyatı' da oldukça yüksektir.

* Kısaca salep doğal organik dağ orkidesinin kökünde bulunan yumrularından üretilmektedir.

* Orkide çiçeği ilk aklımıza gelen süs olarak satın aldığımız orkide çiçeği değil doğal olarak dağlardan toplanan orkideler' de hafızanız' da olmasını acizane sizlere kısaca anlatmaya çalıştım. Sağlıklı mutlu bir ömür dilerim...

Dikkat ; Doktorunuza danışmadan Hiç bir bitkisel ürünleri kendi kafanıza göre kullanmayın size zararı dokuna bilir.

Okuyucunun Dikkatine
******************************
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.