ÇAĞLA BADEM ; Nelere iyi gelmiyor'ki okuyun !

ÇAĞLA BADEM ?  

Faydaları Nelerdir ?

Zararı Nelerdir ?

Kimler Yiyemez ?

Ne Zaman Toplanır ?

Nasıl Yetiştirilir ?

Buzlu Badem Nedir ? Buzlu Badem Nasıl Yapılır ? Çerez Badem Nedir ? Çerez Badem İçi Nasıl Hazırlanır ?

Halk Diliyle Çala Badem ;  Hasat zamanı geldiğinde toplaması ağaçtan koparıp yemesi o mis gibi tadı kütür kütür yemesi çok güzel oluyor.  
Çağla Badem; Ağaçta yetişen bir meyvedir, hazır aşılanmış olarak satılan fidanı toprağa dikip yetiştireceğiniz gibi çekirdekten çıkan iç bademi çimlendirip kendinizde toprağa dikip yetiştire bilirsiniz. 

Çağla Badem ocak ayında çiçeklenir şubat sonu veya mart ayında toplanarak satışa sunulur.

İç Badem olarak bırakılacaksa bir süre daha ağaçta bekletilir dış kabuğu kuruyup çatladığı zaman silkilir ve toplanır.

Çağla Badem taze olarak tüketilirse çok yememek gerekir fazla yenildiği zaman şişkinlik ve ishalle sebebiyet verebilir.

Kimler Çağla Bademi yiyemez; Şimdiye kadar zarını görmedim duymadım fakat zararları olarak bakacak olursak şöyledir.

Çağla Bademin Zararları Nelerdir ?

Normal olarak zarar veren bir meyve değildir sadece özü gereği kendine has biraz ekşi tadı bulunmaktadır tansiyonu düşük olan kişiler için sayılı yemeleri tavsiye olunur. (ekşi tansiyonu düşürür.)

Yukarıda bahsetmiştim sindirim sistemini hızlı çalıştırma etkisi olabilir buda kişiden kişiye değişmektedir fakat siz fazla yemeyin kararında bırakın yoksa ishal yapabilir.

Aynı zamanda özü gereği tadı ekşimsi ve birazda asitli olması sebebiyle kararında yenmezse mideniz asitten dolayı zarar göre bilir bilginiz olsun.

Çağla Bademin Faydaları Nelerdir ?

Çağla Bademin oldukça çok faydası vardır bunları şu şekilde sıralıya biliriz.

Vitamin değerleri olarak B- C- E vitamini bulunmaktadır.

Tekli yağ asitleri ve Protein ihtiva eder.

Demir,

Kalsiyum,

Magnezyum, 

Potasyum,

Selenyum gibi elementler bulunur,

Diyet yapanlar için bulunmaz bir meyvedir,

Kansere karşı koruyucu özelliği barındırır,

Yaşlanmayı geciktirici özelliği bulunmaktadır,

Metabolizmanın hızlanmasını sağlamaktadır,

Kolesterol düşürücü,

Kalp ve damar salığını koruması,

Emziren annelerin sütlerinde artış görüldüğü saptanmıştır,

Sinirleri güçlendirir,

Ruhsal yorgunluğa iyi gelir,

Fazla tüketilmediği sürece tansiyon dengeleyici olmaktadır,

100 gramında 600 kalori bulunan bir yemiştir. 

Badem protein, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko ve E vitamini gibi pek çok vitamin ve mineral barındırır.

Kötü kolesterol olan LDL’yi düşürür,

Kilo vermeye yardımcı olur,

Safra taşı oluşumunu azaltır,

Vücutta iltihabik reaksiyonlara neden olan C reaktif proteinin düzeyini düşürür,

Yüksek lif içeriği ile barsaklardaki iyi bakterilerin oluşumunu artırarak probiyotik etki yaratır,

İçerdiği yüksek potasyum ile tansiyonu düzenler,

Zeytinyağının içerdiği tekli yağ asitlerini içerir,

Kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli rolü vardır,

Güçlü bir antioksidan olan vitamin E’yi içerir,

Cilt sağlığında etkilidir,

Yüksek kalsiyum içeriği ile günlük alınması gereken kalsiyum miktarına farklı kaynak olarak katkıda bulunabilir,

Magnezyum kas kasılması ve özellikle kalp için önemli bir mineraldir,

İçerdiği yüksek magnezyum ile hem toplar ve atar damarları geliştirir hem de kanın oksijenlenme oranını artırarak metabolizmayı hızlandırır,

Yüksek lif içeriği ile kan şekerini yükseltme düzeyi (glisemik indeks) de düşüktür. Bu özellikleri sayesinde antioksidan özelliği vardır ve E vitamini ile cildi güzelleştirir.

Ayrıca antikanser besinler arasında yer alır ve kolesterolü düşürür.

Bademi yemenin en iyi şekli ise çağla badem şeklidir. Taze ve henüz kabuklu haldeki bu badem çeşidi kavrulmuşlara oranla daha yararlıdır.

Badem hemen çürüyebileceği için buzlukta veya karanlık ortamlarda saklanmalıdır. 

Her zaman belirtiğim gibi azı yarar çoğu zarardır bize yararlı olacak kadar olanı kadar almalısınız bunu'da bu meyve için size bırakıyorum.

Afiyet olsun günde en fazla tüketeceğiniz miktar 300-500gr dır daha az olabilir.

Şeker hastaları için fayda sağladığı lif oranının yüksek olması glisemiks indeks ile şeker hastalarına fayda sağlamaktadır, tabi şeker hastası olanlar dikkatli olmak zorunda bu bilinci zaten taşıyorlar.

Çağla Badem içerdiği zengin mineral ve vitaminler nedeniyle beslenme düzeninde yer alması gereken bir meyvedir. 
Ancak fazla miktarda da tüketilmemesi gerekir.

Buzlu Badem Nasıl Yapılır ?

Buzlu badem  yapmak için gereken malzemeler.

Çiğ Badem ; Kuru yemişçiden temin edeceğiniz çiğ badem miktarı size kalmış.
     
Bir Kap ; Çiğ badem miktarına göre belirleyeceğiniz kap.
    
Sıcak Su ; Belirlediğiniz kapın içine alacak şekilde yeterli sıcak su.
  
Kalıp Buz ; Kalıp olarak buz normalde seyyar satıcılar büyük kalıp buzlar kullanırlar evde yapacaklar için kendi belirleyeceğiniz büyüklükte bir kalıpta buz yapa bilirsiniz.

Buzlu Badem Yapılışı ?  

Aldığınız miktarda bademleri kap içerisine koyun.

Sıcak suyu bademlerin üzerine dökün su kaynak olmayacak maksat bademlerin kabuklarını çıkartmak bademleri haşlamak değil.

Bademler kabuklarından ayrılıncaya kadar kontrol ederek bekletin bademler kabuklarından ayrılınca buz kalıpların üzerine koyun işte sizlere buzlu badem.

Genelde yaz aylarında sahil kenarında dolaşan veya oturanlar için akşam çerezi olarak serin serin buzlu badem satarlar.

Denemek isteyenler için tarifi buydu sizlere Afiyet olsun. 

Dikkat ; Doktorunuza danışmadan Hiç bir bitkisel ürünleri kendi kafanıza göre kullanmayın size zararı dokuna bilir.

Okuyucunun Dikkatine
******************************
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.